روش های پشتیبان گیری از سایت وردپرسی
اگر در یک کسب وکار سنتی یک حادثه رخ دهد چه تاثیری بر آینده کسب و کار ما خواهد گذاشت ؟
اگر تمام موجودیت ما به طور کلی از بین برود ،نمی توان زمان را به عقب باز گرداند . قطعا مخاطرات از دست رفتن کسب و کار بزرگترین دغدغه هر کارفرمایی است .
اگر کسب و کار مهمی داشته باشید آن را بیمه نمی کنید ؟
اما در کسب و کار های آنلاین ماشین زمانی وجود دارد که می تواند همه چیز را به حالت گذشته و زمان سالم بودن آن بازگرداند !
این ماشین زمان برای کسب و کار اینترنتی ما نسخه پشتیبان یا همان Backup است .
اگر شما نسخه پشتیبان از سایت خود داشته باشید این نسخه مانند کشتی نجات عمل خواهد کرد و در صورتی که نسخه پشتیبانی وجود نداشته باشد ، شما عملا باید از صفر شروع کنید .
سایت ما چه فروشگاهی باشد با اعضای متفاوت و تراکنش های مختلف و چه یک سایت شخصی یا شرکتی یا حتی خبری باشد با هزاران برگه و نوشته و عکس می تواند با نسخه پشتیبان نجات پیدا کند .
در این مقاله قصد دارم ۴ روش پشتیبان گیری از اطلاعات سایت را به شما معرفی کنم .
روش اول : backup گیری از طریق هاست
در بین تمام شرکت های سرویس دهنده هاست تهیه نسخه پشتیبان به صورت هفتگی متداول است . لذا از اطلاعات سایت شما حداقل هر هفته یک نسخه پشتیبان ایجاد می شود .
اما اگر یک سرور اختصاصی را تهیه کرده باشید ، می توانید به صورت روزانه نیز از اطلاعات سایت خودتان نسخه پشتیبان تهیه کنید .
سرور های اختصاصی برای سایت های با حجم بالا و کاربران زیادی که به صورت روزانه درخواست های زیادی را برای مشاهده سایت شما ارسال می کنند مانند سایت های خبری مناسب است .
برای استفاده از این نسخه پشتیبان باید به سرویس دهنده خود یک درخواست ارسال کرده و از آن ها بخواهید فایل مورد نظر را بازگردانی نمایند.
البته باید توجه داشته باشید فایل مورد نظر با فرمتی خاصی تهیه می شود که به روش های معمول توسط افراد عادی و برنامه نویس ها قابل بازگشایی و یا نصب بر روی هاست نیست و این اقدام تنها از طریق سرویس دهنده ها قابل انجام است .
البته این را در نظر داشته باشید بهتر است حداقل ماهی یک بار یک فول بکاپ از سایت خود تهیه و دانلود کنید . به این دلیل که ار هارد سرویس دهنده به هر دلیلی دچار مشکل شود و ازبین برود دیگر هیچ راه حلی برای دستیابی به نسخه قبلی اطلاعات هاست شما نیست .
پس بهتر است خودتان یک نسخه سالم از کل اطلاعات سایت را در اختیار داشته باشید .
نکته دیگر این است که اگر هاست خود رابه موقع تمدید نکنید سرویس دهنده ها تعهدی برای نگهداری اطلاعات شما ندارند . لذا ممکن است در اثر یک قصور کوچک همه چیز از دستتان برود .
اگر قصد انتقال سایت خود را نیز به سرویس دهنده دیگری داشته باشید از همین نسخه پشتیبان باید استفاده کنید .
اما اگر سایت شما یک سایت فروشگاهی با حداقل تنها یک تراکنش به صورت روزانه باشد تهیه نسخه پشتیبان به صورت هفتگی نمی تواند مناسب باشد .
چون اگر سایت شما دچار مشکل شود ، و شما بخواهید از نسخه پشتیبان سایت استفاده کنید که متعلق به یک هفته قبل است ، سابقه تمام تراکنش های این یک هفته را از دست خواهید داد .
راه حل این مشکل تهیه نسخه پشتیبان از یکی از این چهار روش است .
فرقی نمی کند هاست سایت شما یک هاست Cpanel باشد یا یک هاست Directadmin ، تمام هاست ها قابلیت بک آپ گیری به صورت دستی را دارند . (مگر آنکه سرویس دهنده شما این امکان را غیر فعال کرده باشد ، لذا در هنگام تهیه هر نوع هاستی به این قابلیت هاست های سرویس دهنده ها توجه کنید )
برای تهیه نسخه پشتیبان از طریق هاست باید وارد بخش پنل مدیریت هاست خود شوید و از بخش backup در هاست های cpanel و یا بخش backup and restore در هاست های Directadmin می توانید نسبت به تهیه نسخه پشتیبان اقدام کنید .
تنها باید به یاد داشته باشید که هاست شما باید حداقل به میزان نصف فضای اشغال شده موجود ، فضای خالی داشته باشد تا نسخه پشتیبان در آن به صورت کامل قرار بگیرد .
نسخه پشتیبان تهیه شده در بخش filemanager از هاست شما قرار می گیرد . این فایل به صورت zip بوده و به اصطلاح نسخه full backup نامیده می شود .
شما می توانید این نسخه را هر زمان که خواستید ایجاد کرده و سپس دانلود نمایید تا در صورت بروز هر مشکلی آن را در اختیار سرویس دهنده خود قرار دهید تا آن را مجددا برای شما به عنوان نسخه سالم از سایت شما بارگذاری کند .
توجه داشته باشید که این نسخه پشتیبان از تمام اطلاعات سایت ، ایمیل ، دیتابیس و هاست شما حتی حساب های ایمیل شما نسخه پشتیبان تهیه می کند .
روش دوم : backup گیری با پنل وردپرس
گاهی ممکن است سایت ما دچار مشکلاتی بشود که مجبور باشیم از درون پنل وردپرس اقدام به تهیه نسخه پشتیبان کنیم . البته گاهی مطمئن ترین روش نیز همین روش است .
گاهی با مشکلاتی که ممکن است برای قالب سایت وردپرسی به وجود بیاید روش های دیگر پشتیبان گیری بر روی سایت با ارور مواجه شود .
گاهی نیز ممکن است شما بخواهید محتویات سایت خود را به سایت دیگری که سالم است انتقال دهید .
برای تهیه نشخه پشتیبان از طریق پنل وردپرس سایت ، از بخش ابزار ها وارد بخش برون بری شوید و محتوای مورد نظر خود را انتخاب کرده و بر روی گزینه بارگیری کلیک کنید .
برای آنکه این نسخه پشتیبان را بازگردانی کنید باید به بخش درون ریزی از قسمت ابزار ها مراجعه کنید و بر روی درون ریز وردپرس کلیک کنید تا افزونه آن بر روی سایت سایت شما نصب شود . سپس با استفاده از درون ریز وردپرس اقدام به بازگردانی محتویات سایت خود کنید .
اگر سایت شما یک سایت فروشگاهی است می توانید به صورت جداگانه با استفاده از افزونه
Order Export & Order Import for WooCommerce نسبت به تهیه نسخه پشتیبان از اطلاعات بخش ووکامرس سایت خود نمایید .
و برای تهیه نسخه پشتیبان از کاربران سایت به صورت جداگانه می توانید از افزونه
Import Export WordPress Users استفاده نمایید .
افزونه های فوق هم نسخه پشتیبان از اطلاعات موجود ایجاد کرده و هم می توانید با استفاده از آن ها اقدام به بازگردانی اطلاعات موجود نمایید .
روش سوم : استفاده از افزونه updraft
روش های ذکر شده در بخش های بالاتر به صورت دستی قابل انجام هستند .
امااگر بخواهیم نسخه پشتیبان سایت ما به صورت روزانه و به صورت اتوماتیک از سایت تهیه شود باید از افزونه updraft استفاده کنیم .
برای این منظور ابتدا باید افزونه updraft را بر روی سایت خود نصب کرده و تنظیم نماییم .
سپس باید بخشی را به عنوان هاست پشتیبان به این افزونه معرفی کنیم تا نسخه پشتیبان سایت را در آن فضا آپلود نماید . برای این منظور می توانید از dropbox استفاده کنید .
dropbox فضایی معادل ۱۵ گیگابایت را به صورت رایگان در اختیار شما قرار می دهد . لذا یک حساب کاربری در سایت updraft و سایت dropbox ایجاد نموده و سپس از طریق پنل کاربری سایت و افزونه updraft به حساب خود در سایت updraft متصل شوید .
از آن به بعد این افزونه به صورت خودکار هر روز در ساعت مقرر از سایت شما نسخه پشتیبان تهیه می کند .
در بخش تنظیمات این سایت می توانید مشخص کنید که به صورت خودکار دو یا سه عدد از نسخه های آخر پشتیبان در dropbox نگهداری شده و باقی نسخه ها برای پر نشدن حجم به صورت خودکار حذف شوند.
لذا اگر سایت شما دچار مشکل شود تنها کافی است نسخه موجود در حساب dropbox خود را با یک کلیک restore کنید . تنها مشکل این روش آن است که شما تنها نسخه دو روز قبل از سایت خود را موجود دارید .
روش چهارم : استفاده از افزونه duplicator pro
اگر قصد انتقال سایت خود را داشته باشید بهترین روش استفاده از افزونه duplicator است . شما می توانید با استفاده از این افزونه از تمام امکانات به طور کلی نسخه پشتیبان تهیه کنید .
در واقع با استفاده از این افزونه شما حتی دیگر نیازی به نصب وردپرس نیز ندارید .
این افزونه در ۴ مرحله و چند کلیک اقدام به تهیه نسخه پشتیبان از سایت شما می کند. لذا تنها لازم است آن را بر روی سایت خود نصب کرده و اقدام به تهیه نشخه پشتیبان نمایید .
پس از تهیه نشخه پشتیبان دو فایل در اختیار شما قرار می گیرد . فایل backup کامل سایت و فایل نصب کننده آن . تنها باید توجه داشته باشید ، مشابه روش اول هاست شما باید فضای خالی کافی برای نسخه پشتیبان را داشته باشد .
برای بازگردانی این نسخه نیز تنها کافی است آن را بر روی هاست خود آپلود کرده و فایل installer آن را اجرا نمایید. و در مرحله سوم نام کاربری و رمز عبور جدیدی به عنوان مدیر برای خود بسازید به فایل نصبی معرفی کنید .
اگر فایل نصب کننده نسخه پشتیبان در همان مرحله اول دچار مشکل و ارور شد فایل backup را به صورت دستی در هاست extract نمایید و نصب فایل را به صورت manual تنظیم کرده و همان مراحل معمول نصب را ادامه دهید .
بدین روش می توانید مطمئن باشید هیچ گاه سایت و کسب و کار خود را از دست نخواهید داد .