چرا کارفرما تسویه حساب نمی کند ؟ !
احتمالا شما یک تجارت کوچک را اداره می کنید و سرمایه تان به مشتری بستگی دارد. مشکل از جایی شروع می شود که شما پروژه را حتی بیش از انتظار کارفرما انجام داده اید ، اما کافرما حتی پس از یادآوری و ارسال مجدد فاکتور ، هزینه توافق شده را پرداخت نمی کند .
در این شرایط چه کسی واقعا مقصر است و راه حل چیست ؟
در این مقاله قصد دارم به بررسی این موضوع بپردازم .
جهت جلوگیری از بروز هر مشکلی باید اقدامات پیشگیرانه انجام دهیم تا دچار مسائل و معضلات بعدی آن نشویم .
قطعا برای همه ما حداقل یک بار پیش آمده است که کارفرما از دادن هزینه پروژه سر باز زده است ، حقیقت تلخ است ، اما باید بگویم اگر دچار مشکل می شوید دلیل اول آن خودتان هستید !!
در این مقاله میخواهیم با ذکر چند روش راه های بروز این مشکل را ببندیم تا نه کارفرما متضضر شود و نه مجری .
۱.قبل از کارکردن با هر مشتری درباره او و سوابقش تحقیق کنید :
قبل از کارکردن با هر شخصی ابتدا درباره او و سوابقش تحقیق کنید . بدانید با چه کسی وارد مذاکره می شوید و صرف آنکه به پول این پروژه نیاز دارید برای خودتان دردسر نتراشید و زمانتان را از دست ندهید .
درباره سوابق کاری کارفرما و یا شرکت مورد نظر تحقیق کنید ، شبکه های اجتماعی مربوط به این برند را بررسی کنید تا هم با خواسته های کارفرما بیشتر آشنا شوید و هم سابقه و قدمت کاری کارفرما را متوجه شوید .
شما باید بدانید در حال آماده سازی پروژه برای چه کسی هستید و آیا این پروژه منجر به ایجاد نمونه کار و رزومه خوبی برای شما می شود و یا یک دردسر عظیم خواهد بود ؟
توجه داشته باشید قبل از آنکه به جلسه مصاحبه یا مشاوره بروید از معرف یا کارفرما بپرسید دقیقا چه خواسته ای دارد و برای این خواسته چه شرایطی را برای شما در نظر گرفته اند .
شاید حتی یک تماس تلفنی یا آنلاین برای هر دو طذف بهر باشد با برقراری یک جلسه حضوری و زمان گذاشتن .
بدانید خودتان چه مزایایی مد نظرتان است و چه میزان حقوق و دستمزد مورد انتظارتان است و یا تخصص شما چقدر ارزش دارد ؟
بدون اطلاعات قبلی وارد کار یا حتی جلسه نشوید تا انتظار بیجا برای هیچ طرفی ایجاد نشود .
۲.فرم پرسش نامه تهیه کنید
یکی از دلایل بروز اختلاف بین شما و کارفرما آن است که علیرغم آنکه شما کار پروژه را از منظر خودتان ، حتی بیش از تعهد و انتظار انجام داده اید ، کارفرما راضی نیست و از کار شما ایراد می گیرد .
به نظرتان دلیل بروز این مشکل چیست ؟
دلیل بروز این مشکل آن است که آنچه در ذهن شما از انتظارات کارفرما شکل گرفته است ، با آنچه کارفرما مد نظر داشته ، متفاوت است و باز هم در این مورد شما به عنوان متخصص و برنامه نویس مقصر هستید !!
قبل از شروع هر کاری باید نیاز سنجی دقیقی نسبت به کار کارفرما انجام دهید و بررسی کردن چند نکته حیاتی است .
اول اینکه یک پرسش نامه عمومی تهیه کنید تا هر کس به شما پیشنهاد انجام پروژه سایت و یا اپلیکیشن داد ، بعضی از سوالات متداول را از او بپرسید .
پرسش نامه را گنگ و یا خیلی سخت نکنید و حدالامکان از پرسیدن سوالاتی با جواب های بله یا خیر و یا چهار گزینه ای استفاده نمایید تا انتظارات کارفرما را بشناسید .
بررسی کنید که آیا کارفرما قبلا پروژه ای را مشابه آنچه به شما می سپارد ، انجام داده است و یا نه ؟
اگر جواب بله باشد باید بدانید پروزه قبلی چه مشکلاتی داشته و به چه علت کارفرما نیاز به باز طراحی کلی کار دارد ؟ به طور کلی مشکل کجاست و کارفرما به دنبال حل کردن چه مشکلی است و رفع این مشکل به چه اندازه برای کارفرما اهمیت دارد ؟
و اگر جواب خیر بود باید بدانید چرا کارفرما فکر می کند به این سایت یا اپلیکیشن نیاز دارد و احساس می کند که این پروژه چه کارهایی انجام می دهد و چه نیاز هایی را برطرف می کند ؟
آیا کارفرما درک درستی از کارکرد سایت یا اپلیکیشن دارد ؟ و یا می خواهد سایت یا اپلیکیشن او یک ماهواره آپولو باشد که او را به ماه ببرد ؟ !!
در صورت لزوم قبل از شروع هر کاری این موارد را روشن کنید تا دچار مشکلات بعدی نشوید .
اولین ویژگی یک برنامه نویس خوب آن است که بتواند مشاوره خوبی به کارفرما بدهد.
۳. روابط فامیلی و دوستی ممنوع
با هیچ کس وارد مذاکره دوستانه و یا فامیلی بی منطق نشوید . چون با بروز هر مشکلی روابط دوستانه و فامیلی شما نیز در اثر بروز یک مشکل کاری به هم خواهد خورد .
زمانی که حرف از انجام یک پروژه کاری است ، همه چیز باید رسمی ، کاری ، جدی و قانونی جلو برود .
صرف آنکه شخصی دوست خوب و یا فامیل خوبی باشد دلیل نمی شود که شریک کاری خوبی نیز باشد .
به اصول کاری خود پایبند باشید و به خاطر آنکه شخصی از دوستان نزدیک خودتان یا خانواده تان و یا فامیل تان است بر روی این اصول پا نگذارید .
پاسخ درست این است که ما به اصول کاری پایبند هستیم و برای جلوگیری از دلخوری های بعدی با همه یکسان برخورد می کنیم .
اجازه ندهید از روابط دوستانه و فامیلی تان سو استفاده شود و یا به خاطر آنکه یک پروژه می تواند رزومه خوبی باشد به شخصیت شما و حرفه تان بی احترامی شود .
برای کسی بیش از عرف تخفیف قائل نشوید و با همه دوستانه برخورد کنید .
شما قرار است پروژه همه را به نحو احسنت انجام دهید ، فرقی نمی کند این شخص از اقوام شما باشد یا نباشد .
آنچا باعث می شود کارهای بیشتری به شما معرفی شود کیفیت کار خودتان است .
۴. قرارداد کاری تنظیم کنید
برای هر پروژه یک قرارداد کاری تنظیم کنید . فرقی نمی کند شما یک برند و یا شرکت را ثبت کرده باشید یا نه . هر قرارداد یک توافق نامه است که بین امضا کنندگان بسته شده است و این توافق در هر صورت وجهه قانونی دارد .
لذا حتما برای هر پروژه یک قرارداد تنظیم کنید و به دور از هر رابطه دوستانه و یا فامیلی یا شخصی برای بهبود عملکرد هر دو طرف و رسمیت بخشیدن به کار ، این قرارداد را امضا کنید .
توجه داشته باشید بعضی از کلمات با آنکه ممکن است از نظر شما نامفهوم باشند اما به فرم قرارداد بار قانونی خواهند داد .
و به خاطر داشته باشید هیچ برگه ای را بدون آنکه بخوانید و یا معنی هر بخشی را بدانید امضا نکنید .
۵. پنجاه ، پنجاه
بخش های مختلفی برای پروژه تعریف کنید که در قرارداد نیز ذکر شده باشند .
به طور کلی نحوه پرداخت مبلغ قرارداد را به دو بخش تقسیم کنید . پنجاه درصد مبلغ پروژه در زمان شروع کار و با تحویل اسناد اولیه به شما و پنجاه درصد مابقی مبلغ قرارداد در زمان تحویل نهایی و کسب رضایت کارفرما .
این نوع کار چند مزیت دارد .
اول آنکه اگر کسی حاضر نیست پنجاه درصد اول را پرداخت نماید بهتر است اصلا وارد مذاکره با او نشوید و زمانتان را برای پروزه این شخص صرف نکنید .
دوم آنکه اگر این کارفرما در انتهای کار پنجاه درصد دوم را پرداخت نکرد حداقل شما نصف مبلغ زمان و زحمتی را که صرف کرده اید دریافت نمایید .
به هیچ عنوان روش دیگری برای پرداخت مانند ۳۰ درصد پیش پرداخت ، ۴۰ درصد در اواسط کار و ۳۰ درصد در انتها یا روش های دیگر را قبول نکنید .
شما باید به عنوان متخصص کارتان شرایط را تعیین کنید ، اگر کسی نمی تواند به شما اعتماد کند نباید وارد مذاکره با شما بشود .
۶. پروژه نهایی را تحویل ندهید !
همیشه به یاد داشته باشید قبل از تسویه حساب کامل پروژه را به صورت کامل به کارفرما تحویل ندهید و همیشه برای خودتان یک راه بازگشت نگه دارید .
اگر نسخه پایانی اپلیکیشن را به کارفرما تحویل داده اید و یا سایت مورد نظر را تحویل داده اید و کارفرما نیز نسبت به تغییر رمز های دسترسی اقدام کرده است ، چرا کارفرما باید مبلغ پنجاه درصد دوم را به شما بپردازد ؟
تحویل نهایی باید با پرداخت نهایی مصادف باشد . به کارفرمای خوش حساب می توانید اعتماد کنید و به کارفرمای بدحساب نمی توانید .
اگر کارفرمای شما نسبت به پرداخت مبلغ هر فاز از قرارداد تعلل کند شما این امکان را خواهید داشت که دیگر به تکمیل پروژه ادامه ندهید .
و به خاطر داشته باشید در هر مرحله نیز باید رسید دریافت وجه را به کارفرما به صورت کتبی و با امضا تحویل دهید.
شرایط کارفرما و مشتری را نیز درک کنید و سعی کنید به صورت کامل اعتماد کارفرما را جلب کنید .
برای هر مرحله عملیات های بازدارنده مناسبی در قرارداد ذکر کنید تا کارفرما نیز بداند اگر با دستمزد شما بازی کند پروزه ای نیز تحویل نخواهد گرفت .
اگر نتوانید این موارد را به کارفرما نشان دهید کارفرما نیز دلیلی برای پرداخت در زمان مناسب به شما نخواهد داشت و شما مجبورید به این نکته فکر کنید که چرا کارفرما تسویه حساب نمی کند ؟
۷.اگر مهارت کافی ندارید با پروژه کارفرما بازی نکنید
بارها مشاهده شده است که شخصی که هنوز مهارت کافی ندارد و در حال کارآموزی بوده با دادن وعده هایی بیش از توان خود و یا بیان مبلغی کمتر از عرف توانسته پروژه ای را دریافت کند ، اما در انجام آن ناتوان بوده و دست به دامن هر کاری و هر کسی برای انجام آن شده است .
صرف آنکه شما به پول نیاز دارید با آبرو و زمان کارفرما ، خودتان و دیگر برنامه نویسان بازی نکنید .
اگر هنوز مهارت کافی ندارید به دنبال پروزه های بزرگتر از سطح مهارت خودتان نباشید .
و به یاد داشته باشید قطعا هر کسی با هر سطح مهارتی می تواند پروژه هایی متناسب با همان سطح مهارت را پیدا کرده و انجام دهد و مکررا با آموزش دیدن به دنبال بالا بردن سطح مهارت خود باشد .
اگر هنوز نمی توانید یک پروژه را قبول کنید با انجام این کار به جامعه برنامه نویسان خیانت کرده اید چون این فقط شما نیستید که دیگر کسی به او اعتماد نمی کند ، بلکه این کارفرمای بی تقصیر با تبلیغات منفی خود باعث می شود او و اطرافیانش به کسب و کار آنلاین و جامعه برنامه نویسان اعتماد نکنند.
علاوه برآنکه شما ممکن است با این کار ضربه جبران ناپذیری به کسب و کار این کارفرما وارد کنید . به خاطر داشته باشید هر کاری اصولی دارد.
علاوه بر آنکه شما حتما در پایان کار باید مستندات و منایع مربوطه و سورس پروژه را به طور کامل به کارفرما تحویل دهید .
اگر کارفرما نیز هزینه و دستمزد کار شما را پرداخت نکرد به جای آنکه به مشتریان او پیام بدهید و یا با آبروی او و پروژه اش بازی کنید می توانستید از ابتدا نسخه نهایی را تا دریافت دستمزد نهایی تحویل ندهید تا مجبور به انجام کارهای دیگر نباشید .
این عمل هم به سابقه شما و هم کارفرما لطمه وارد خواهد کرد .
اگر کارفرما حاضر نیست دستمزد شما را پرداخت کند ، شاید باید به خودتان مراجعه کنید . واقعا انتظارات کارفرما را برآورده کرده اید و طبق تعهدات خود عمل کرده اید ؟
۸. اگر به اصول کاری تان پایبند نباشید ، چرا کافرما باید آن ها را رعایت کند ؟
اگر شما به عنوان متخصص به اصول قرارداد خودتان متعهد نباشید چرا کارفرما باید متعهد باشد ؟
پس واضح است که چرا کارفرما تسویه حساب نمی کند اگر حاضر شوید اصول قرارداد خود را زیر پا بگذارید و بدون دریافت امضا ، بدون دریافت مستندات لازم ، بدون دریافت مبلغ پیش پرداخت اولیه کار را بر روی پروژه آغاز کنید ، این نکته نشانه ضعف شما و حرفه ای نبودنتان است .
این کار باعث ایجاد اعتماد در کارفرما نمی شود بلکه باعث می شود کافرما احساس کند شما به هیچ اصولی پایبند نیستید و شاید اصلا مهارت لازم برای انجام پروژه او را نیز نداشته باشید .
اگر به خودتان و مهارتتان مطمئن هستید بر روی اصول کاری خود نیز اصرار کنید . گاهی بهتر است کاری شروع نشود تا آنکه نیمه کاره مجبور شوید آن را با خاطره ای بد رها کنید .
اما انعطاف پذیری لازم را نیز برای شنیدن درخواست های کارفرما به خرج دهید .
۹.دقیقا تعهد های ذکر شده را انجام دهید ، مگر اینکه …
فقط آنچه را تعهد کرده اید انجام دهید . سعی نکنید بیش از تعهد های ذکر شده کار انجام دهید تا انتظارتان از کارفرما نیز بیشتر از حد شود . بابت چیزی که کارفرما از شما درخواست نکرده بوده ، از او طلبکار نباشید !!
ضمن آنکه اگر شما واقعا به تمام تعهدهای خودتان به نحو احسنت عمل کرده اید ، و کارفرما دستمزد توافق شده را پرداخت نکرد ، افسوس نخورید که بیش از انتظار او بر روی پروژه اش کار کرده اید .
فکر نکنید اگر زودتر از زمانی که تعهد کرده اید پروژه را تحویل دهید این موضوع نشانه حرفه ای بودن شما خواهد بود .
در اکثر مواقع این عمل باعث ایجاد اثر منفی خواهد شد .
برای کسی بیش از تعهد کار انجام دهید که ارزش کار شما را بداند و شما نیز به عنوان هدیه ای به خودتان می توانید، کمی بیشتر از آنچه تعد کرده بودید را نیز انجام دهید . اما چرا هدیه به خودتان ؟
چون در واقع شما با این کار به خودتان و رزومه کاری خودتان محبت کرده اید و نه صرفا به کارفرما .
ضمن آنکه کارفرمای خوش حساب و با درک بالا ، بلندگویی با تبلیغات مثبت برای شما خواهد شد .
پروزه را دقیقا در زمانی که تعهد کرده اید تحویل دهید . وقت شناس باشید . نه خودتان را شخصی بی کار و نه شخصی بی خیال جلوه دهید .
هیچ کس از متخصصی منظم گله نخواهد کرد .
۱۰. از حقوق خودتان مطلع باشید
شما به عنوان یک متخصص باید از حقوق قانونی خود مطلع باشید .
و بدانید در صورتی که کاری را انجام داده اید و دستمزد خود را دریافت نکرده اید چه راه حل های قانونی پیش روی شما قراردارد.
در صورت لزوم به دریافت یک جلسه مشاوره حقوقی با یک وکیل اقدام نمایید .
در پایان کار با فرستادن یک رسید کتبی ، اتمام پروژه را برای دریافت مبلغ دستمزد نهایی اعلام نمایید .
و حتما به خاطر داشته باشید تمام موارد ذکر شده را به صورت کتبی برای کارفرما ارسال نمایید و مستندات مربوط به پروژه را نیز کتبا از کارفرما درخواست کنید.
مدارک مورد نظر را براساس تاریخ در فولدری جداگانه نزد خود نگه دارید .
در پایان در نظر داشته باشید اگر اقدامات لازم ذکر شده را انجام ندهید ، و دستمزدتان را نیز دریافت نکنید مقصر خودتان هستید .
همه مشتریان بد نیستند و همه برنامه نویسان نیز خوب عمل نکرده اند .
اگر ما به عنوان عضوی از جامعه برنامه نویسان درست عمل نکنیم ، باعث ایجاد مشکلات بعدی برای خودمان می شویم .
اگر شما مبلغ قرارداد های کاری تان را بیش از حد عرف مطرح کنید و یا خیلی کمتر از آن ، بازار کار آینده خود را از دست خواهید داد .
حرفه ای و درست عمل کنیم تا نتیجه درست بگیریم .