چطور برنامه نویس شوم ؟
قطعا یکی از پر طرفدار ترین و پر درآمد ترین شغل ها و رشته ها برنامه نویسی است . اما چطور برنامه نویس شوم و برای آنکه برنامه نویس شویم اولین قدم چیست ؟
اولین قدم انتخاب شاخه مورد علاقه مان است .
قطعا برای شروع ، ابتدا باید تکلیف خودمان را روشن کنیم که می خواهیم یک برنامه نویس سایت باشیم یا یک برنامه نویس موبایل؟
اصلا از کجا تشخیص بدهیم که کدام شاخه بهتر است ؟
قطعا برنامه نویسان از روش های متفاوتی می توانند کسب در آمد کنند.
البته باید گفت هزینه برنامه نویسی اپلیکیشن ها بیشتر از برنامه نویسی سایت است ، در نتیجه برنامه نویسان موبایل درآمد بالاتری از هر یک اپلیکیشن که طراحی و کد زنی می کنند ، به دست خواهند آورد .
اما می توان گفت تعداد درخواست های برنامه نویسی سایت نسبت به اپلیکیشن ها بسیار بیشتر است. البته با رشد استفاده از موبایل های هوشمند و اپلیکیشن ها نیز برنامه نویسی موبایل روند رو به رشدی در کشورمان دارد.
در ادامه سعی خواهیم کرد به صورت جداگانه مسیر و پیش نیاز های برنامه نویسی سایت و موبایل را مورد بررسی قرار دهیم . تا بدانیم برنامه نویسی را از کجا شروع کنم ؟
چطور برنامه نویس سایت شویم ؟ چه زبانی را انتخاب کنیم ؟
تنوع زبان ها و cms های برنامه نویسی سایت بسیار بالاتر از برنامه نویسی موبایل است .
در نتیجه اگر قصد داریم یک برنامه نویس حرفه ای سایت شویم در ابتدا باید مسیر خود را مشخص کنیم .
با توجه به فراوانی و روند استفاده از زبان های برنامه نویسی در دنیا و در ایران می توان تصمیم درست تری گرفت.
با استفاده از تصویر بالا که متعلق به سایت Google Trends است می توان نتیجه گرفت که کدام زبان برنامه نویسی روند رشد خود را در طی سالیان حفظ کرده است و متداول تر و پرکاربردتر است.
اگر قصد دارید که بلافاصله وارد بازار کار شوید بلاشک بهترین گزینه در بین این زبان ها و cms ها ، وردپرس خواهد بود زیرا با محیط گرافیکی که در اختیار شما می گذارد کار را بسیار راحت کرده و شما را از کد زنی بی نیاز می کند .
گرچه دانستن کد های هسته وردپرس در ایجاد تغییر و یا در پله بعدی ، یعنی نوشتن پلاگین ها یا افزونه های مختلف برای وردپرس که شاخه ای بسیار پول ساز است در این روند بسیار مفید خواهد بود.
مزیت دیگر وردپرس ساده تر بودن کار بر روی سئوی سایت و پیشرفت لینک ها در صفحات سرچ گوگل است . قطعا می دانید که گوگل به وردپرس علاقه دارد و در نتیجه هر جستجو ، ابتدا به سراغ سایت های وردپرسی می رود.
php یکی از فراگیر ترین زبان هاست که علاوه بر اینکه از آن برای ساختن انواع سایت ها با امکانات منحصر به فرد می توان استفاده کرد ، می توان انواع پنل های مدیریتی را برای سایت ها و اپلیکیشن ها توسط php نوشت . علاوه بر آن آسان ترین زبان برای ایجاد ارتباط اپلیکیشن ها با سرور زبان php است .
قطعا بزرگترین مزیت زبان php دیتابیس ساده آن است که نسبت به زبان های دیگر کد نویسی بسیار ساده تر است .
ضمن آنکه اکثر قریب به اتفاق ، هاست ها و سرور ها از php و دیتابیس آن یعنی phpmyadmin پشتیبانی می کنند .
با آنکه زبان php بسیار زبان حساسی است اما بعد از کمی تمرین به راحتی می توان با این زبان رابطه برقرار کرد .
همچنین می دانیم هسته وردپرس نیز با زبان php نوشته شده است ، لذا برای ایجاد هر تغییر در وردپرس ، یا نوشتن پلاگین ها ، یا در وهله بعد ساخت یک سایت از صفر با php و تبدیل آن به یک سایت وردپرسی باید به این زبان مسلط شویم . قطعا کلید راه گشا در بسیاری در مواقع زبان php خواهد بود .
اما مهمترین گزینه برای ساخت یک سایت یا پنل ادمین ، قبل از شروع کار با php ، یادگیری پیش نیاز های آن یعنی طراحی سایت با html و css است.
همان طور که می دانیم هیچ سایتی بدون کدهای html چیزی برای نمایش دادن به کاربر ندارد . تمام سایت ها با هر cms توسط کدهای html ساخته شده اند .
در واقع آنچه که مرورگر ها در وهله اول متوجه می شوند و از سایت شما لود می کنند تگ های html هستند . برای جان دادن به این کدها و تگ های html باید از قوانین css استفاده کرد.
در واقع css ، قوانین استایل دهی به تگ های html است. این قوانین یک منبع بین المللی به عنوان bootstrap دارد که اگر هدفتان استخدام در یک شرکت معتبر است باید این قوانین ساده را نیز مرور کنید.
اما زمانی که زبان ها و cms هایی به راحتی php و wordpress برای ورود به بازار کار و ساخت یک سایت با هر امکاناتی که بتوان به آن فکر کرد ، وجود دارد ، کمی سخت است که به سراغ یادگیری asp برویم .
از محبوب ترین زبان های در حال رشد و توسعه در جهان ، در حال حاضر زبان python است . گرچه استفاده از آن در جهان رتبه بالاتری نسبت به وردپرس دارد .
اگر قصد حرفه ای شدن و فاصله گرفتن از برنامه نویسان دیگر را در طولانی مدت دارید می توانید این زبان را برای یادگیری انتخاب کنید .
گرچه cms های دیگری مانند جوملا ، دروپال و پرستاشاپ نیز وجود دارند اما به دو دلیل کلی استفاده از آن ها و یادگیری آن ها توصیه نمی شود .
دلیل اول آنکه علاوه بر آنکه منابع یادگیری آنها بسیار کمتر است ، همچنین افزونه های مورد نیاز برای تامین خواسته های مشتریان برای سایت هایشان در این cms ها بسیار کم و ناقص است.
ضمن آنکه در حال منسوخ شدن هستند . لذا دیگر از آن ها در چند سال آینده پشتیبانی نخواهد شد.
برنامه نویسی موبایل
قطعا از بین زبان های موجود و منابع آن ها برای برنامه نویسی موبایل ، بهترین گزینه اندروید است.
چون علاوه بر وجود منایع زیاد آموزشی ، ساده تر بودن آن ، فراگیری بیشتر موبایل های با سیستم عامل اندروید به خصوص در ایران باعث شده است که این زبان بهترین گزینه برای یادگیری باشد .
مهمترین مزیت زبان اندروید آن است که دیگر مانند زبان های سایت نیازی به یادگیری انواع و اقسام پیش نیازهای آن ها وجود ندارد.
برای شروع کار با اندروید می توانید کمی در مورد هسته اندروید یعنی زبان جاوا تحقیق کنید و با نصب محبوبترین نرم افزار برنامه نویسی اندروید ، یعنی اندروید استودیو کار را شروع کنید و به مرور زمان بر آن مسلط شوید.
در برنامه نویسی اندروید تنها می توان گفت دو مرحله اساسی وجود دارد .
مرحله اول یادگیری کد نویسی اندروید و مرحله دوم زبان سمت سرور ( که بهترین گزینه php است ) خواهد بود .
بعد از آن اگر ساخت پنل مدیریت برای اپلیکیشن هایی که می سازید را یاد بگیرید ، مزیت قابل رقابت اساسی با بسیاری از برنامه نویسان دیگر هم خواهید داشت.
چقدر زمان می برد تا من یک برنامه نویس حرفه ای شوم؟ و باید چه کارهایی را انجام بدهم ؟
برای آن که یک برنامه نویس حرفه ای شوید و بتوانید به عنوان یک فریلنسر و یا یک کارمند وارد بازار کار شوید و یا بیزینس خود را راه بیندازید باید صبور باشید .
اگر انتخاب شما برنامه نویسی سایت و یا حتی برنامه نویسی اندروید باشد ، تقریبا به طور میانگین دو سال زمان نیاز خواهید داشت تا بر کد نویسی شاخه ای که انتخاب کرده اید مسلط شوید .
اگر می خواهید در زمان شش ماه به کسب درامد برسید وردپرس را یاد بگیرید و درآن با تمرین زیاد و روبرو شدن با چالش های مختلف حرفه ای شوید .
گرچه با تلاش بیشتر می توان این زمان را کوتاه تر کرد .
نکته ای که وجود دارد آن است که برنامه نویسان زیادی در دنیا و ایران وجود دارند که با برنامه نویس شدن، شما نیز به جمع آن ها خواهید پیوست .
اما چند نکته برای ورود به این حوزه کاری وجود دارد که در صورتی که نمی توانیم آن ها را بپذیریم نباید وارد این حوره بشویم.
نکته اول صبور بودن است . نباید انتظار داشته باشیم با یادگیری چند خط کد می توان بلافاصله به درآمد رسید.
با این حال بوده اند کسانی که توانسته اند درآمد های خوبی در همان ابتدای کار از این حوزه به دست بیاورند و به زودی وارد بازار کار شده اند.
اما به طور کلی برای موفقیت باید صبور بود. اگر به دنبال یک شبه پولدار شدن از این حوزه هستید اصلا وارد آن نشوید و به دنبال کارهای آسانتر دیگری بروید.
اگر به برنامه نویسی علاقه ندارید و تنها برای فرار از رشته درسی دیگری که انتخاب کرده بودید وارد این حوزه شوید به زودی از آن دلزده می شوید ، لذا توصیه می کنیم همان ابتدای کار با خودتان رو راست باشید.
مسیر قطعا آسان نیست و هر کاری سختی مخصوص به خود را دارد ، اما اگر کمی صبور باشید و مهارت های لازم را یاد بگیرید بلاشک به موفقیت و بعد از آن به ثروت خواهید رسید.
نکته بعد آنکه نمی توان توقع داشت که کافرما به دنبال ما بدود. سعی کنید هر شاخه ای را که انتخاب کردید شروع به ساخت نمونه کارهای حرفه ای درآن بکنید ، تا حرفی برای گفتن داشته باشید و با استفاده از این نمونه کارها کارفرمایان را جذب کنید.
قطعا مهمترین گزینه در مسیر موفقیت شما به روز بودن و مطالعه منبع های موجود و مشاهده و بررسی نمونه کارهای موفق موجود است.
نسبت به کاری که انجام و تحویل می دهید متعهد باشید و همچنین با دادن قیمت های نامعقول بازار کار دیگر برنامه نویسان و زحمت آن ها را خراب نکنید . با کمی جستجو می توانید قیمت های عرف در این بازار را پیدا کنید.
اگر می خواهید برنامه نویس سایت شوید باید اصول ui و ux و طراحی های سایت های مختلف از جمله سایت های فروشگاهی ، خبری، شخصی ، شرکتی و چند منظوره و نیازهای ممکن کارفرما ها و روش های برطرف کردن این نیاز ها را فرا بگیرید .
تنها به عقل خود بسنده نکنید و نمونه کارهای زیبا و پرطرفدار را مورد بررسی قرار دهید و سعی کنید نمونه کارهای نزدیک به سایت های موجود ، موفق و پر طرفدار را با خلاقیت های جدید و مزیت های رقابتی بیشتر و بدون ایرادتر ایجاد کنید .
اگر تمایل دارید برنامه نویس اندروید شوید ، اپلیکیشن های پر کاربرد و محبوب را که می توان به راحتی با یک کلیک در کافه بازار به آن ها دسترسی پیدا کرد مورد بررسی قرار دهید و مهارت های خود را با ایجاد چالش برای خودتان افزایش دهید.
تا زمانی که مهارت های شما مشابه ۹۰ درصد مهارت های تمام برنامه نویسان دیگر است ، بازار کار شما نیز قابل رقابت نخواهد بود . پس سعی کنید مزیت های رقابتی ، نسبت به کارهای موجود دیگر برنامه نویسان را در خود ایجاد کنید.
نکته بسیار مهم برای پیشرفت در این مسیر ، تلسط کافی بر زبان انگلیسی است .
منابع اصلی این زبان های برنامه نویسی به زبان انگلیسی است و هر چقدر که ما از ابزار های کمکی برای ترجمه استفاده کنیم باز هم نخواهیم توانست تمام شکاف های موجود را پر کنیم.
قطعا بهترین روش برای برطرف کردن مشکلات ، جستجو در منابع انگلیسی و سایت های مرجع خود همان زبان است .
اگر به زبان انگلیسی مسلط نیستید از همین الان شروع به یادگیری کنید.
نکته بسیار مهم دیگر یاد گیری سرچ کردن است . هیچ کس جواب تمام سوالات ما را نمی داند لذا یک برنامه نویس موفق باید یاد بگیرد که با جستجو در دنیای بی انتهای اینترنت مشکلات خود را برطرف کند .
اگر کمتر از ۵ ساعت در روز بر روی برنامه نویس شدن وقت بگذارید ، باید بدانید که مسیر شما بیش از سه سال به طول خواهد انجامید و با توجه به پیشرفت روزانه تکنولوژی و متدها ، احتمالا هیچ وقت به هدف نخواهید رسید و همیشه از تکنولوژی و درخواست های روز عقب خواهید بود.
اگر چیزی را کمی بخواهید همان قدر به آن خواهید رسید .
چطور سریعتر یاد بگیرم ، وارد بازار کار شوم و به در آمد برسم ؟
آیا باز هم از خودتان می پرسید : چطور برنامه نویس شوم ؟ هدف شما از برنامه نویس شدن چیست ؟
ابتدا هدف خود را مشخص کنید . اگر هدف خاصی داشته باشید ، برای رسیدن به آن بیشتر تلاش می کنید و زودتر به مقصد خواهید رسید .
قطعا هیچ راه دیگری به جز تلاش کردن ، بیش از دیگران ، برای سریعتر یاد گرفتن و سریعتر وارد بازار کار شدن وجود ندارد.
هرچقدر بیشتر تلاش کنید و بیشتر زمان بگذارید سریعتر رشد می کنید.
اگر شاغل هستید و نمی توانید از شغلتان استعفا دهید ، در هز زمان خالی که دارید سعی کنید مطالب جدیدی یاد بگیرید .
بلاشک در ابتدای راه مجبور خواهید بود کمی از تفریح خود کم کنید ، کمی بیشتر خستگی بکشید ، کمی بیشتر زمان بگذارید .
اما همیشه به خاطر داشته باشید به هدفتان ایمان داشته باشید و بدانید روزهایی خواهند رسید که به خودتان افتخار خواهید کرد که دست از تلاش برنداشته اید.
تلاش زیاد شاید حاصلش آن چیزی نباشد که ما انتظار داشتیم ، اما قطعا حاصلش حسرت نخواهد بود !
اگر می خواهید برای ایده ای که در ذهن دارید کسب و کاری برای خود راه بیندازید، اولین گزینه ابتدا بررسی آن ایده ، عملی بودن آن ، ایده های مشابه اجرا شده و میزان موفقیت آن ها ، بررسی بازار هدف و مشتری های آن خواهد بود.
اول از همه از خود بپرسید که این ایده چه مشکلی را برطرف خواهد کرد؟
اگر نتوانستید به این سوال جواب بدهید و در بررسی های انجام شده به اطلاعات کافی و درست دست پیدا نکردید آن ایده را کنار بگذارید.
احساسی تصمیم نگیرید ، زمان بزرگترین دارایی ماست.
اگر قبل از بررسی های میدانی شروع به ساخت اپلیکیشن و سایت خود کردید ، باید بدانید احتمال شکست خوردن شما زیاد است.
اگر به دنبال کار کردن به صورت فریلنسری هستید سایت هایی مانند پونیشا و انجام میدم می توانند گزینه های خوبی برای شروع باشند . سپس قطعا خودتان کارتان را وسیع تر و تخصصی تر کنید .
اگر به دنبال کار کردن به عنوان یک کارمند هستید نیاز های کارفرما ها را از روی آگهی های استخدام آنلاین و یا چاپی بررسی کنید و خود را برای این تخصص ها آماده کنید.
اما بدانید برای هر کسی با هر تخصصی باز هم بازار و خواستاری وجود دارد ، پس ناامید نباشید.